Language

Fietslessen succesvol

Fietslessen op de POL

Sinds maart 2017 worden er fietslessen gegeven op De Leemkuil. We zijn met een groep van zo'n 8 actieve vrijwilligers, waarvan er zes wekelijks of 2-wekelijks lesgeven. Vrijwel iedere week zien wij nieuwe bewoners op de fietslessen komen. Na verloop van tijd (2 tot 8 weken) verhuizen de deelnemers weer naar een andere locatie en zijn ze bij ons uit beeld. We beschikken over 4 loopfietsen (zonder pedalen) voor de starters en 4 lesfietsen (met pedalen) voor de beginners en de gevorderden. Daarnaast zijn er uiteraard materialen om het oefenparcours mee op te zetten. En als kers op de taart een fietswip, de ultieme uitdaging voor de gevorderde fietser!

Voor mannen en vrouwen
We hebben naar schatting sinds de start in maart zo'n 100 tot 120 bewoners leren fietsen. Slechts een enkeling verhuist zonder de primaire fietsvaardigheid (= evenwicht houden). Bij ons is circa 80% van de deelnemers vrouw en 20% man, maar dit percentage schommelt wat en is niet iedere week hetzelfde. De fietsles is voor velen een welkome afwisseling in het leven op De Leemkuil. Voor de vrouwen, die vaak nog nooit gefietst hebben, is het een uitgelezen kans om zelfstandig mobiel te worden. Dat zie je terug in hun toewijding en doorzettingsvermogen. Ze komen dan ook elke volgende les met plezier terug en bedanken ons regelmatig voor onze inzet. Die reacties zijn voor ons als vrijwilligers hartverwarmend. Regelmatig kunnen we toekijkende bewoners activeren om het ook zelf eens te proberen en meestal gaan ze dan door met fietsles. Afhankelijk van de spreekvaardigheid (Engels, Duits, Frans, Arabisch) hebben we met sommigen een intensiever contact en dan komen ook meer persoonlijke verhalen over achtergrond e.d. los. De bewoners komen uit zeer verschillende landen bijvoorbeeld Syrië, Afghanistan, Bangladesh, diverse Afrikaanse landen, zijn van hoog- tot laagopgeleid en van verschillende religies. Maar bovenal zijn het mensen waartegen wij zeggen Welkom in Wageningen.

Fietscertificaat
We hebben een Fietscertificaat ingevoerd (zie foto). Hierop kunnen we de vorderingen van de deelnemers aantekenen. Zo krijgen zij iets tastbaars in handen wat ze kunnen tonen bij eventuele vervolglessen in hun volgende verblijfplaats. Dit stimuleert de deelnemers ook om alle oefeningen succesvol te volgen. De oefeningen zijn opgezet in samenwerking met Fietsdiploma.nl, onderdeel van Pedaleren.nl.

Vrijwilligers Fietslessen op de POL
Er is nog ruimte voor nieuwe vrijwilligers. Kom een keer proefdraaien als het je wat lijkt om fietsles te geven: maandag om 13:30 en donderdag om 16:00 uur. Het is leuk en je hoeft er niet sterk of zo voor te zijn. Informatie bij onze coördinator Fietslessen, Bert van Straten, 0317410910, bvs.zorgeloos@hccnet.nl

Vrijwilligers Fietsuitleen op de POL
Wil je helpen met de fietsuitleen op de POL? Iedere dinsdag, woensdag en donderdag tussen 11.00 en 14.30 kunnen de bewoners een fiets lenen om boodschappen te doen. We kunnen jouw hulp gebruiken bij het uitdelen en weer innemen van de fietsen. Onze coördinator Fietsuitleen, Aad Fokker, kan je meer vertellen: Aad_fokker@yahoo.com.

Fietslessen voor statushouders
Solidez organiseert fietslessen voor inwoners van Wageningen. De contactpersoon voor fietsles bij Solidez is Mennold Phelipa, de sportbuurtwerker. Meestal wacht hij tot er een paar kandidaten zijn voordat een serie lessen wordt georganiseerd.

 

Organisatie

Fietslessen

 

Contact

info@welkominwageningen.nl

Meedoen

Wil je meedoen, meehelpen of bijdragen aan dit initiatief? Neem dan contact op en we overleggen wat de mogelijkheden zijn.