Language

Fietslessen succesvol

Fietslessen op de POL

Sinds maart 2017 worden er fietslessen aan volwassenen gegeven, eerst op AZC/POL De Leemkuil, nu op AZC/POL Bosrandweg. Sinds begin 2018 geven we ook fietsles aan de kinderen van 5 – 12 jaar op de basisschool op het AZC/POL. We zijn met een groep van zo'n 8 actieve vrijwilligers, waarvan er zes wekelijks of 2-wekelijks lesgeven. Vrijwel iedere week zien wij nieuwe bewoners op de fietslessen komen. Na verloop van tijd (2 tot 8 weken) verhuizen de deelnemers weer naar een andere locatie en zijn ze bij ons uit beeld. We beschikken over 4 loopfietsen (zonder pedalen) voor de starters en 8 lesfietsen (met pedalen) voor de beginners en de gevorderden. Daarnaast zijn er uiteraard materialen om het oefenparcours mee op te zetten. En als kers op de taart een fietswip en een hobbelbaan, de ultieme uitdaging voor de gevorderde fietser!

Voor mannen en vrouwen
We hebben naar schatting sinds de start in maart 2017 zo'n 200 tot 250 volwassen bewoners leren fietsen. Slechts een enkeling verhuist zonder de primaire fietsvaardigheid (= evenwicht houden). Bij ons is circa 80% van de deelnemers vrouw en 20% man, maar dit percentage schommelt wat en is niet iedere week hetzelfde. De fietsles is voor velen een welkome afwisseling in het leven op AZC/POL Bosrandweg. Voor de vrouwen, die vaak nog nooit gefietst hebben, is het een uitgelezen kans om zelfstandig mobiel te worden. Dat zie je terug in hun toewijding en doorzettingsvermogen. Ze komen dan ook elke volgende les met plezier terug en bedanken ons regelmatig voor onze inzet. Die reacties zijn voor ons als vrijwilligers hartverwarmend. Regelmatig kunnen we toekijkende bewoners activeren om het ook zelf eens te proberen en meestal gaan ze dan door met fietsles. Afhankelijk van de spreekvaardigheid (Engels, Duits, Frans, Arabisch) hebben we met sommigen een intensiever contact en dan komen ook meer persoonlijke verhalen over achtergrond e.d. los. De bewoners komen uit zeer verschillende landen bijvoorbeeld Syrië, Afghanistan, Bangladesh, diverse Afrikaanse landen, zijn van hoog- tot laagopgeleid en van verschillende religies. Maar bovenal zijn het mensen waartegen wij zeggen Welkom in Wageningen.

Fietscertificaat
We hebben een Fietscertificaat ingevoerd (zie foto). Hierop kunnen we de vorderingen van de deelnemers aantekenen. Zo krijgen zij iets tastbaars in handen wat ze kunnen tonen bij eventuele vervolglessen in hun volgende verblijfplaats. Dit stimuleert de deelnemers ook om alle oefeningen succesvol te volgen. De oefeningen zijn opgezet in samenwerking met Fietsdiploma.nl, onderdeel van Pedaleren.nl.

Vrijwilligers Fietslessen op de POL
Kom een keer proefdraaien als het je wat lijkt om fietsles te geven: donderdag om 16:00 uur en/of zaterdag om 11:00 uur. Het is leuk en je hoeft er niet sterk of zo voor te zijn. In onze lesmethode hoeft je niet te duwen of mee te rennen. 

Vrijwilligers Fietsuitleen op de POL
Fietsuitleen ligt momenteel stil, maar heb je interesse geef dit dan wel aan ons door. We kunnen jouw hulp goed gebruiken bij het uitdelen en weer innemen van de fietsen. Als je wilt, kun je het combineren met het repareren van onze les- en uitleenfietsen, die keuze is aan jou.

Vrijwilliger Fietsreparatie op de POL
Regelmatig worden kleine reparaties uitgevoerd aan de les- en uitleenfietsen. Zo houden we ze in goede en veilige conditie. Ben je een beetje handig en vind je het leuk aan de fietsen te klussen, kom ons dan helpen.

Vrijwilliger Verkeerslessen op de POL
We geven ook een korte cursus over de Nederlandse verkeersregels voor fietsers. Lijkt dit je leuk, doe dan mee. Je moet de Nederlandse taal beheersen en een andere taal zoals bijvoorbeeld Engels, Arabisch, Koerdisch of Perzisch. De lessen liggen op dit moment stil, maar heb je interesse geef dit dan wel aan ons door..

Fietslessen voor statushouders
Welkom in Wageningen coördinator Bert van Straten geeft op woensdag 09:30 uur fietslessen aan statushouders bij het Werkpunt in de Nude. Ook hier is hulp welkom! Daarnaast organiseert Solidez in april-mei een fietscursus voor inwoners van Wageningen (contactpersoon is Mennold Phelipa, de sportbuurtwerker van Solidez).

Doe mee en laat het ons weten, contactgegevens zie hieronder.

Organisatie

Welkom in Wageningen 
Bert van Straten

 

Contact

info@welkominwageningen.nl
bvs.zorgeloos@hccnet.nl
0317-410910

Meedoen

Wil je meedoen, meehelpen of bijdragen? Neem dan contact op en we overleggen wat de mogelijkheden zijn.